Het OM-traineeship: dé start van je juridische loopbaan

Bedrijf
Openbaar Ministerie
Type
Vacature
Locatie
Den Haag
Branche / Vakgebied
Strafrecht
Vereiste taal
Nederlands

Omschrijving

Denk jij dat het aanpakken van criminaliteit echt iets voor jou is? Kom het ontdekken en maak samen met 11 medetrainees in 2 jaar tijd kennis met alle facetten van het werken als jurist  bij het Openbaar Ministerie. Een bijzondere en vooral leerzame start van je juridische loopbaan!

Wat houdt het OM-traineeship in? 

Het OM-traineeship duurt in totaal 2 jaar en bestaat uit een combinatie van een op maat gemaakt opleidingsprogramma en het opdoen van ervaring bij verschillende onderdelen van het OM. Het uitgebreide opleidingstraject geeft je zicht op jouw capaciteiten en talenten. In de praktijkdelen houd je je bezig met het beoordelen van uiteenlopende strafzaken, van diefstal tot onderzoek naar high impact crime. Na afloop van het programma (en bij een positieve beoordeling) ontvang je het parketvaardigheidsbewijs. Vanaf de laatste drie maanden kun je instromen op juridische functies bij het OM.

Het programma

In de eerste 7 maanden word je met de groep trainees samen opgeleid. Dit gebeurt bij de landelijke opleidingsomgeving van het Parket CVOM in Utrecht (hier kun je het programma bekijken). In deze periode maken jullie kennis met de organisatie, het werk en natuurlijk met elkaar. Daarna ga je naar een ander OM-onderdeel. Er zijn plaatsen bij de volgende arrondissementsparketten: Amsterdam (2x), Den Haag, Noord-Nederland, Oost-Brabant, Oost-Nederland en Rotterdam. Ook kun je kiezen voor het Functioneel Parket (2, meerdere locaties), Landelijk Parket (locatie volgt) en het Ressortsparket (verschillende locaties mogelijk). Keus genoeg dus! Tijdens het programma kom je regelmatig bijeen met je collega-trainees, zodat jullie ervaringen kunnen delen en veel van elkaar leren.

Wat vragen wij van jou?

 • een wo-opleiding Nederlands Recht met verklaring ‘civiel effect’ en een uiterste afstudeerdatum van 1 september 2023;
 • maximaal 2 jaar relevante juridische werkervaring na datum afstuderen;
 • kennis van straf- en strafprocesrecht is een voordeel;
 • voor plaatsing bij het Functioneel Parket is affiniteit met fraude of milieuzaken een voordeel;
 • aantoonbare maatschappelijke betrokkenheid.

Wat bieden we jou?

Een geweldige combinatie van werken en leren bij een toonaangevende organisatie! Je krijgt de kans om veel verschillende onderdelen van het OM te leren kennen, in een hecht team van nieuwsgierige, startende medeprofessionals. Zowel juridisch-inhoudelijk als op het gebied van je persoonlijke vaardigheden doe je daardoor in 2 jaar unieke kennis en ervaring op.

Daarnaast bieden we jou:

 • in het eerste jaar een salaris van €3119,- bruto per maand en in het tweede jaar een salaris van €3190;
 • een dienstverband voor 2 jaar;
 • een uitgebreide opleiding en intensieve begeleiding door ervaren OM-medewerkers;
 • een vergoeding voor je woon-werkverkeer;
 • individuele keuzemogelijkheden in het arbeidsvoorwaardenpakket, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een fiets of bedrijfsfitness.

De selectieprocedure

De selectieprocedure bestaat uit verschillende stappen.

 • Je solliciteert via de solliciteerknop. Daarbij kun je je voorkeur aangeven voor de regio’s waar je na de opleiding graag geplaatst wilt worden.
 • Wij voeren een eerste selectie uit op de brieven en cv’s. Daarbij letten we op je opleiding, eventuele ervaring en vooral op je motivatie.
 • Kom je door deze voorselectie heen, dan nodigen we je uit voor een digitaal E-assessment. Dit wordt afgenomen door het bureau Berendaal en je moet het uiterlijk op 5 juni om 12.00 uur hebben gedaan. 
 • Bij een goed resultaat nodigen we je uit voor een aanvullend online! assessment (dit vindt plaats tussen 21 en 27 juni) en voor de OM-selectiedag (28 of 30 juni).
 • Daarna weet je of je tot de 11 gelukkigen behoort, volgt het arbeidsvoorwaardengesprek op 13 juli 2023 en begin je aan je traineeship op 1 september 2023.

Meer informatie

Wil je meer inhoudelijke informatie of heb je nog vragen over de sollicitatieprocedure? Onze recruiter Bianca de Bruin kan al jouw vragen beantwoorden. Stel ze dan via w.s@om.nl

Voorbereiding op de assessments

Tijden deze interactieve online sessie op 22 mei om 16.30 uur  komen de verschillende onderdelen van het assessment aan de orde. Denk aan de capaciteitentesten of het psychologisch interview. Zo kun je jezelf goed voorbereiden. Wil je deelnemen aan deze workshop? Meld je dan aan via dit formulier. 

Ervaringen van eerdere trainees

Lees hier de verhalen van (oud) trainees
Bekijk de hoogtepunten uit de week van de (oud) trainees Hamza Dupree, Nathan, Dion, Emre en Niels op instagram.    
Bekijk hier het filmpje over het OM-traineeship

Enthousiast geworden?

Upload dan je sollicitatiebrief en cv o.v.v. vacaturenummer OM-1771  vóór 29 mei via de site.