OM-traineeship

Bedrijf
Openbaar Ministerie
Type
Vacature
Locatie
Den Haag
Branche / Vakgebied
Strafrecht
Vereiste taal
Nederlands

Omschrijving

Het OM-traineeship: dé start van je juridische loopbaan

Wil jij je inzetten voor een rechtvaardige en veilige samenleving? Jouw juridische kennis in de praktijk brengen, verdiepen én ervaring opdoen in het beoordelen en verwerken van strafzaken? Solliciteer dan naar één van de felbegeerde plekken van het tweejarige OM-traineeship dat start in september en maak in twee jaar tijd kennis met alle facetten van werken bij het OM.

De opleiding

Tijdens het OM-traineeship combineer je een op maat gemaakt opleidingsprogramma met het opdoen van werkervaring in het beoordelen van strafzaken bij verschillende onderdelen van het OM.

Hoe gaat dit in zijn werk? De eerste 7 maanden van het programma word je opgeleid binnen de landelijke opleidingsomgeving van het Parket CVOM in Utrecht. Je start samen met je mede-trainees en maakt in deze periode kennis met elkaar, de organisatie en het werk. Je gaat aan de slag met de beoordeling van zaken en je volgt daarnaast verschillende leeractiviteiten van het opleidingsprogramma. Daarna werk en leer je 7 maanden op een arrondissementsparket in het land. In deze periode beoordeel je bij de afdeling Interventies zaken op het gebied van veel voorkomende criminaliteit en vervolg je daarnaast het opleidingsprogramma. Na deze 7 maanden stroom je door naar de onderzoeksomgeving van een Arrondissementsparket of naar een van de landelijke onderdelen: het Ressortsparket, Landelijk Parket of het Functioneel Parket. Je start met een opleidingsweek, waarna je gedurende 7 tot 10 maanden op deze plek werkt en leert. Is je eindbeoordeling positief, dan ontvang je het parketvaardigheidsbewijs en kun je vanaf de laatste drie maanden van het programma solliciteren op een juridische functie bij het OM.

De combinatie van werken en leren, zowel inhoudelijk als op het gebied van persoonlijke vaardigheden, zorgt voor een verdieping van je kennis en ervaring. Voorts krijg je door het uitgebreide opleidingstraject zicht op jouw capaciteiten, talenten en krachten. En kun je binnen de groep trainees veel van elkaar leren en ervaringen delen. Een mooie start van je juridische carrière!

Wat vragen wij van jou?

  • Minimaal een WO-opleiding Nederlands Recht met als uiterste afstudeerdatum 1 september 2021 en met verklaring ‘civiel effect’
  • Ruime kennis van het straf- en strafprocesrecht (bij voorkeur)
  • Maximaal 2 jaar relevante juridische werkervaring na datum afstuderen
  • Aantoonbare maatschappelijke betrokkenheid

Wat bieden we jou?

  • Dienstverband van 2 jaar bij het Openbaar Ministerie;
  • Uitgebreide opleiding met intensieve begeleiding door ervaren, betrokken en enthousiaste OM-professionals;
  • Goede werksfeer in een hecht team van startende enthousiaste professionals;
  • Je start in schaal 8 (€ 2.623 - €2756- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek conform  CAO Rijk). Het tweede jaar word je ingeschaald in schaal 9 (€ 2.824 per maand op basis van een 36-urige werkweek conform CAO Rijk);
  • Vergoeding woon-werkverkeer;
  • Aantal individuele keuzemogelijkheden in het arbeidsvoorwaardenpakket zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een fiets of een bedrijfsfitnessabonnement

Bijzonderheden

In het online sollicitatieformulier kun je je voorkeur aangeven voor de regio’s waar je na de centrale start bij parket CVOM te Utrecht geplaatst wil worden. Wij kunnen plaatsing in jouw voorkeursregio echter niet garanderen en vragen hierin om die reden jouw flexibiliteit. Verder kun je in het sollicitatieformulier interesse en affiniteit met één van de landelijke parketten (Ressortsparket Den Bosch, Landelijk Parket Rotterdam of Functioneel Parket) aangeven. Voor het werken bij het Functioneel Parket is affiniteit met fraude of milieuzaken een pré. 

Voor deze lichting zijn de volgende voorkeuren mogelijk:
Functioneel Parket (2x), Landelijk Parket Rotterdam, Ressortsparket Den Bosch, Parket Amsterdam, Parket Noord-Nederland, Parket Oost-Nederland, Parket Oost-Brabant, Parket Den Haag en Parket Rotterdam.

De exacte locatie bij het Functioneel Parket wordt in afstemming met de kandidaat bepaald.

Enthousiast geworden?

Bekijk de gehele vacaturetekst via https://werkenbijhetom.nl/ad/het-om-traineeship/aybbmi
En reageer snel! Upload je sollicitatiebrief en CV vóór 10 mei via bovenstaande link.

Wil je meer inhoudelijke informatie of vragen over de sollicitatieprocedure? Stel je vragen via Bianca de Bruin (w.s@om.nl).