OM-traineeship

Bedrijf
Openbaar Ministerie
Type
Vacature
Locatie
Den Haag
Branche / Vakgebied
Strafrecht
Vereiste taal
Nederlands

Omschrijving

Wil jij je inzetten voor een veilige en rechtvaardige samenleving? Wil je verder leren maar ook gewoon aan het werk? 

Voor pas afgestudeerde masterstudenten Nederlands Recht, heeft het Openbaar Ministerie het OM-traineeship ontwikkeld. Tijdens het traineeship verdiep je je juridische kennis door  het opdoen van concrete werkervaring  in het beoordelen van strafzaken en het volgen van leeractiviteiten. In 2 jaar tijd bouw je een brede kennis en ervaring op en leg je de basis voor een goede start van je juridische carrière. Bekijk op deze pagina meer informatie over de selectiecriteria en de opbouw van het traineeship.

Selectiecriteria

Om geselecteerd te worden het OM-traineeship zijn er een aantal functie-eisen:

  • Afgeronde WO-masteropleiding Nederlands Recht met ‘civiel effect’ (je hoeft dus géén master strafrecht te hebben);
  • Aantoonbare kennis van het straf(proces)recht;
  • Maximaal 2 jaar relevante juridische werkervaring na datum afstuderen;
  • Nederlandse nationaliteit;
  • Maatschappelijke betrokkenheid

Hoe is het traineeship opgebouwd?

Het traineeship bestaat uit 4 blokken, en duurt in totaal 2 jaar. In het eerste blok start je samen met de andere trainees uit jouw lichting bij het parket CVOM. Je gaat hier onder begeleiding van de ervaren opleiders aan de slag met het beoordelen en verwerken van verkeerszaken. In het tweede blok ga je je verdiepen in veelvoorkomende criminaliteit. Net als in het eerste blok volg je relevante leeractiviteiten bij het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht (SSR). Dit bestaat uit zowel juridische cursussen als trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden.

Bij het beoordelen van strafzaken werk je van binnenkomst tot afdoening aan een zaak, en werk je samen met de relevante partners van het OM, zoals de politie en de reclassering. Na 7 maanden stroom je door naar de afdeling Interventies op een Arrondissementsparket. Hier werk je in de ZSM-omgeving verder aan strafzaken op het gebied van veelvoorkomende criminaliteit zoals geweld, diefstal, vernieling, oplichting en huiselijk geweld. Ook hier word je weer begeleid door ervaren collega’s. Ook ga je in dit blok verder aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. De leeractiviteiten bij SSR volg je steeds samen met je lichting. Het moment om bij te praten en ervaringen uit te wisselen!

In het laatste blok ga je aan de slag bij de afdeling Onderzoeken of een van de landelijke parketten: het Landelijk Parket, het Functioneel Parket of het Ressortsparket. De afdeling Onderzoeken richt zich op de strafrechtelijke aanpak van ernstige misdrijven. Dergelijke misdrijven hebben grote impact op het slachtoffer, de directe omgeving en het veiligheidsgevoel in de samenleving. Bij de landelijke onderdelen ga je aan de slag met appelzaken (bij het Ressortsparket), fraude- en milieuzaken (bij het Functioneel Parket) of georganiseerde en ondermijnende criminaliteit (bij het Landelijk Parket). Tegen het einde van het traineeship ontvang je, wanneer je alle onderdelen goed hebt doorlopen, het parketvaardigheidsbewijs. Hiermee kun je doorstromen naar een juridische functie binnen het OM.

Werving en selectie

Het traineeship start twee keer per jaar in maart en september. Wil je een mail ontvangen wanneer de werving voor de lichting van september 2021 start, stuur een mail naar w.s@om.nl t.a.v. Bianca de Bruin.

Heb je inhoudelijke vragen over het traineeship? Wij gaan graag met je in gesprek. Je kunt dan contact opnemen met Monique de Sain, operationeel manager van het CVOM door te mailen naar w.s@om.nl. Heb je vragen over het werving- en selectieproces? Deze kun je stellen aan Bianca de Bruin. Mail dan ook naar w.s@om.nl